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OPINION NO. 93-070
Syllabus:

A board of county commissioners is not authorized by statute to offer county
officers or employees the option of receiving a cash payment in lieu of receiving
benefits otherwise provided to county personnel under R.C. 305.171.

To: Robert L. Becker, Licking County Prosecuting Attorney, Newark, Ohio
By: Lee Fisher, Attorney General, December 22,1993

You have requested an opinion on the following question:

Are the Licking County Commissioners authorized by the Ohio Revised
Code to operate a "cafeteria" benefit plan as described by Internal Revenue Code
Section 125, a part of which involves a flexible benefit account which permits an
employee or elected official to choose to waive coverage and, instead of receiving
medical benefits, receive a cash payment in an amount less than the cost of the
insurance premium[?]' (Footnote added.)

Authority of Board of County Commissioners to Prescribe Fringe Benefits,
Including Health Care Coverage, for County Officers and Employees

It is well settled that a board of county commissioners is a creature of statute with only
those powers expressly granted by statute or necessarily implied from such express powers.
State ex rel. Shriver v. Board of Commissioners, 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 248 (1947). It
is, therefore, necessary to determine whether any statute authorizes a board of county
commissioners to provide the type of benefit you describe for county employees or for county
officers.2

R.C. 305.171

The provision of health care and insurance benefits for county officers and employees is
governed by R.C. 305.171, which states in pertinent part:

I The term "cafeteria plan," as used in 26 U.S.C. §125, is defined as meaning, with
certain exceptions, a written plan under which all participants are employees and which allows
participants to choose among two or more benefits consisting of cash and qualified benefits. 26
U.S.C. §125(d)(1) (Supp. IV 1992). 26 U.S.C. §125(a) (Supp. IV 1992) provides generally,
with certain exceptions, that "no amount shall be included in the gross income of a participant
in a cafeteria plan solely because, under the plan, the participant may choose among the benefits
of the plan."

2 Except in those instances where a board of county commissioners is the appointing
authority of specific county employees, the board has only limited authority to prescribe
compensation, including fringe benefits such as health insurance, for county employees. 1984
Op. Att'y Gen. No. 84-092. Similarly, a board of county commissioners has limited authority
to prescribe fringe benefits for county officers, who are entitled to receive only that
compensation prescribed by statute. 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-058.
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(A) The board of county commissioners of any county may contract for,
purchase, or otherwise procure and pay all or any part of the cost of group
insurance policies that may provide benefits including, but not limited to,
hospitalization, surgical care, major medical care, disability, dental care, eye
care, medical care, hearing aids, or prescription drugs, and that may provide
sickness and accident insurance, group legal services, or group life insurance, or
a combination of any of the foregoing types of insurance or coverage for county
officers and employees and their immediate dependents from the funds or budgets
from which the officers or employees are compensated for services, issued by an
insurance company, a medical care corporation organized under [R.C. Chapter
1737], or a dental care corporation organized under [R.C. Chapter 1740].

(B) The board also may negotiate and contract for any plan or plans of
group insurance or health care services with health care corporations organized
under [R.C. Chapter 1738] and health maintenance organizations organized under
[R.C. Chapter 1742], provided that each officer or employee shall be permitted
to do both of the following:

(1) Exercise an option between a plan offered by an insurance company,
medical care corporation, or dental care corporation, and such plan or plans
offered by health care corporations or health maintenance organizations under this
division, on the condition that the officer or employee shall pay any amount by
which the cost of the plan chosen by such officer or employee pursuant to this
division exceeds the cost of the plan offered under division (A) of this section;

(2) Change from one of the plans to another at a time each year as
determined by the board.

(E) The board of county commissioners may provide the benefits described
in divisions (A) to (D) of this section through an individual self-insurance
program or a joint self-insurance program as provided in [R.C. 9.833].3
(Emphasis and footnote added.)

R. C. 305.171(A) thus authorizes a board of county commissioners to obtain and pay for
all or any portion of the cost of "group insurance policies" that may provide benefits, including,
but not limited to, the benefits listed therein. The manner in which a board of county
commissioners may provide benefits under R.C. 305.171(A) is specified as being through "group
insurance policies" issued by an insurance company, a medical care corporation organized under
R.C. Chapter 1737, or a dental care corporation organized under R.C. Chapter 1740. In
addition, R.C. 305.171(B) authorizes a board of county commissioners, subject to certain
restrictions, to negotiate and contract for group insurance or health care services plans with
health care corporations organized under R.C. Chapter 1738 and health maintenance
organizations organized under R.C. Chapter 1742. Division (E) of R.C. 305.171 authorizes a
board of county commissioners to provide the benefits described in divisions (A) through (D)
by an alternate method, i.e., through an individual self-insurance program or a joint self-
insurance program as provided in R.C. 9.833.

* R.C. 305.171(C) and (D) concern the provision of benefits through a jointly administered
health and welfare trust fund. Because the information provided with your opinion request does
not mention the county's participation in such a fund, the provisions of R.C. 305.171(C) and
(D) will not be addressed in this opinion.

4 R.C. 9.833(B) authorizes political subdivisions, including counties, see R.C. 9.833(A),
that provide health care benefits for their officers or employees to do any of the following:

December 1993



Attorney General

Although R.C. 305.171 permits boards of county commissioners certain discretion in
determining the specific benefits to be provided to county personnel under that statute, it
expressly limits the means by which such benefits may be provided, and also specifies the
entities from whom such benefits may be obtained. For example, R.C. 305.171 was recently
amended to add division (E) for the purpose of permitting boards of county commissioners the
alternative of providing the benefits described in R.C. 305.171(A)-(D) through an individual
self-insurance program or a joint self-insurance program as specified in R.C. 9.833, as opposed
to providing such benefits in the manner prescribed by R.C. 305.171(A)-(D). 1989 - 1990 Ohio
Laws, Part IV, 6412, 6418 (Am. Sub. H. B. 737, eff. April 11, 1991).

Nothing in R.C. 305.171 expressly authorizes a board of county commissioners to offer
a county officer or employee the option of choosing a cash payment instead of receiving
coverage under a group insurance policy offered under R.C. 305.171(A) or a plan of group
insurance or health care services under R.C. 305.171(B). Similarly, nothing in R.C. 305.171(E)
or R.C. 9.833 expressly authorizes a board of county commissioners to offer its officers and
employees a cash payment option in lieu of coverage under a benefit plan established in
accordance with those statutes.

Because the General Assembly has described in such detail the means by which a board
of county commissioners may provide benefits to county officers and employees under R.C.
305.171, it is doubtful that the General Assembly intended implicitly to authorize a board of
county commissioners to offer a cash payment option as part of a program offered .under that
statute. As stated in 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-042 at 2-162:

[A] public body, such as a board of county commissioners, may expend public
funds only pursuant to clear statutory authority. Any doubt as to the authority to
make an expenditure must be resolved against the expenditure. See.State ex rel.
Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97, 115 N.E. 571 (1916).

Thus, the authority of a board of county commissioners to offer a cash payment option in lieu
of receiving benefits offered to county personnel in accordance with R.C. 305.171 may not be
infeired from the language of R.C. 305.171.

(1) Establish and maintain an individual self-insurance program with public
moneys to provide authorized health care benefits in accordance with division (C)
of this section;

(2) Mter establishing an individual self-insurance program, agree with
other political subdivisions that have established individual self-insurance
programs for health care benefits, that their programs will be jointly administered
in a manner specified in the agreement;

(3) Pursuant to written agreement and in accordance with division (C) of
this section, join in any combination with other political subdivisions to establish
and maintain a joint self-insurance program to provide health care benefits;

(4) Pursuant to a written agreement, join in any combination with other
political subdivisions to procure or contract for policies, contracts, or plans of
insurance to provide health care benefits for their officers and employees subject
to the agreement;

(5) Use in any combination any of the policies, contracts, plans, or
programs authorized under this division.
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Further, no other statute authorizes a board of county commissioners to offer a cash
payment option to county personnel who choose not to receive benefits provided in accordance
with R.C. 305.171.1 In the absence of such a statute, one cannot conclude that a board of
county commissioners is authorized to offer that option.

Conclusion

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, a board of
county commissioners is not authorized by statute to offer county officers or employees the
option of receiving a cash payment in lieu of receiving benefits otherwise provided to county
personnel under R.C. 305.171.

' This is not to say that a county officer or employee may not refuse coverage under a
benefit plan offered by the county under R.C. 305.171, but only that the board of county
commissioners is without authority to provide a cash payment to anyone who chooses not to be
covered under such a plan.
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