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OPINION NO. 2004-043 

Syllabus: 

RC. 3307 .39 does not authorize the State Teachers Retirement Board to establish 
an employer contribution in excess of the maximum rate of fourteen percent 
established under RC. 3307.28. 

To: Damon F. Asbury, Executive Director, State Teachers Retirement System of Ohio, 
Columbus, Ohio 

By: Jim Petro, Attorney General, November 24, 2004 

We have received your request for a formal opinion concerning the contributions 
made by employers to fund benefits under the State Teachers Retirement System of Ohio 
(STRS). You have asked whether an employer contribution in excess of the maximum rate 
established under RC. 3307.28 may be established pursuant to R.C. 3307.39 as necessary to 
fund benefits under R.C. 3307.50 through RC. 3307.79 and to fund deficiencies pursuant to 
divisions (A) through (F) of RC. 3307.14. As discussed more fully below, we find no author­
ity in Re. 3307.39 for the establishment of an employer contribution in excess of the 
maximum rate established under RC. 3307.28. 

Background 

Your question has arisen in connection with discussions about funds available to 
meet the costs of retiree health coverage. As you informed us, STRS was created in 1919 and 
provides retirement, disability, and survivor coverage, as specified in R.C. Chapter 3307, for 
approximately 100,000 benefit recipients and 300,000 members not yet retired. What is now 
numbered RC. 3307.39 (formerly RC. 3307.74) was enacted in the 1950s to authorize the 
State Teachers Retirement Board (STRB) to entcr into contracts for group health coverage 
for benefit recipients choosing to participate in the coverage. In 1973, that section was 
amended to authorize the Board to expend funds of STRS to defray all or part of the costs of 
the group health coverage. See 1973 Ohio Laws, Part I, 1722, 1774 (Am. H.B. 430, eff. Nov. 
20, 1973). 

Language enacted in 1973 has been revised in minor respects and currently states: 
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The board may contract for coverage on the basis of part or all of the 
cost of the coverage to be paid from appropriate funds of the state teachers 
retirement system. The cost paid from the funds of the system shall be 
included in the employer's contribution rate provided by section 3307.28 [for­
merly RC. 3307.53] of the Revised Code. 

R.c. 3307.39 (emphasis added). Your question is whether this language authorizes the 
establishment of an employer contribution in excess of the fourteen percent maximum 
currently set forth in RC. 3307.28. 

Employer contribution 

The benefits provided by STRS are funded by contributions from employees and 
employers. Teachers are required to contribute a minimum of eight percent of their earned 
compensation, and the STRB is empowered to increase that to a rate not greater than ten 
percent. RC. 3307.26. 

Each employer must pay the "employer contribution,"1 consisting of a certain per­
centage of the earnable compensation of all its member employees. RC. 3307.28. Pursuant 
to RC. 3307.28, "[t]he rate per cent of the [employer] contribution shall be fixed by the 
actuary on the basis of the actuary's evaluation of the liabilities of the system, not to exceed 
fourteen per cent, and shall be approved by the state teachers retirement board." [d. (empha­
sis added). The statute goes on to state expressly: "The board may raise the rate per cent of 
the [employer] contribution to fourteen per cent of the earnable compensation of all mem­
bers." [d. (emphasis added).2 

Factors that the actuary must consider in fixing the rate percentage of the employer 
contribution (within the fourteen percent limitation established by statute) are described as 
follows: 

The actuary shall compute the percentage of such earnable compensation, to 
be known as the "employer rate," required annually to fund the liability for 
all benefits under sections 3307.50 to 3307.79 of the Revised Code,3 after 
deducting therefrom the benefits provided by the member's accumulated 
contributions, as defined in section 3307.50 of the Revised Code, deposits, 

I Pursuant to R.C. Chapter 3307.01, the term "employer contribution" has the following 
definition: 

(H) "Employer contribution" means the amount paid by an 
employer, as determined by the employer rate, including the normal and 
deficiency rates, contributions, and funds wherever used in this chapter. 

2The current maximum rate of fourteen percent replaced a lower maximum rate. See 
1973 Ohio Laws, Part I, 1722, 1772 (Am. H.B. 430, eff. Nov. 13, 1973) (inter alia; amending 
RC. 3307.53 (predecessor to RC. 3307.28) to provide a maximum employer contribution 
rate of thirteen percent). 

3Various benefits that STRS provides are included under R.C. 3307.50 to 3307.79. See, 
e.g., RC. 3307.58 (service retirement); RC. 3307.60 (optional benefit plans for retirants); 
RC. 3307.61 (Medicare equivalent benefits); RC. 3307.62 (disability coverage); RC. 
3307.661 (lump-sum death benefits); R.C. 3307.67 (cost-of-living increases); RC. 3307.6911 
(benefit recalculations to counter effect of inflation). 
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and other appropriations, and to fund any deficiencies in the funds described 
in divisions (A) to (F) of section 3307.14 of the Revised Code.4 

RC. 3307.28 (footnotes added). No provision of RC. 3307.28 suggests that the employer 
contribution rate may ever exceed fourteen percent. 

Analysis 

To address your question, we consider whether RC. 3307.39 authorizes an employer 
contribution in excess of the rate established in RC. 3307.28. RC. 3307.39(A) authorizes the 
STRB to enter into agreements to provide health coverage to benefit recipients. The STRB is 
permitted to contract for coverage on the basis of part or all of the cost to be paid by STRS. 
RC. 3307.39(A). RC. 3307.39 states plainly that the cost of health coverage paid from the 
funds of STRS "shall be included in the employer's contribution rate provided by section 
3307.28 of the Revised Code." [d. (emphasis added). 

The common understanding of "included in" is that it means "contained within." 
See Webster's New World Dictionary 708, 711 (2d college ed. 1978) (defining "in" to mean 
"contained or enclosed by; inside; within" and defining "include" to mean "to have as part 
of a whole; contain; comprise"); see also RC. 1.42 ("[w]ords and phrases shall be read in 
context and construed according to the rules of grammar and common usage"). Thus, under 
the plain language of RC. 3307.39, the cost paid by STRS for health coverage must be 
contained within the employer's contribution rate provided by RC. 3307.28, which may not 
exceed fourteen percent. 

Indeed, this is the manner in which RC. 3307.28 has commonly been construed. 
See, e.g., Kimball H. Carey, Anderson's Ohio School Law § 7.65 (2002-03 ed.) ("[t]he employ­
ers' contribution rate is subject to a maximum of fourteen percent"); Susan C. Hastings et 
aI., Ohio School Law § 11: 14 (2003-2004 ed.) (the amount that each employer must pay to 

4The funds described in RC. 3307.14(A) to (F) are funds that the STRB holds in trust to 
carry out its functions, namely: (A) the teachers' savings fund, holding contributions 
deducted from compensation of teachers and interest credited on those contributions; (B) 
the employers' trust fund, holding employer contributions; (C) the annuity and pension 
reserve fund, for the payment of annuities, pensions, and disability benefits under R.C. 
3307.50-.79; (D) the survivors' benefit fund, for the payment of survivors' benefits and 
certain lump sum payments; (F) the expense fund, for the payment of administration and 
management costs of STRS; (G) the defined contribution fund, for a plan under RC. 
3307.81; and (E) the guarantee fund, which receives investment income, gifts, and bequests. 
The guarantee fund provides moneys to other funds in certain circumstances. See R.C. 
3307.14(E) ("[a]ny deficit occurring in any other fund that will not be covered by payments 
to that fund, as otherwise provided in this chapter, shall be paid by transfers of amounts 
from the guarantee fund to such fund or funds"). In particular: 

[s]hould the amount in the guarantee fund be insufficient at any time 
to meet the amounts payable therefrom, the amount of such defi­
ciency, with regular interest, shall be paid by an additional employer 
rate of contribution as determined by the actuary and shall be 
approved by the board, and the amount of such additional employer 
contribution shall be credited to the guarantee fund. 

R.C. 3307.14(E) (emphasis added). 

http:3307.50-.79
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the employers' trust fund "may not exceed fourteen per cent of the earnable compensation 
of all members"). 

The language of RC. 3307.28 requiring the actuary, in computing the employer rate, 
to consider the amount required to fund the liability for all benefits under RC. 3307.50 to 
3307.79 (after deducting the benefits provided by accumulated contributions, deposits, and 
other appropriations) and the amount required to fund deficiencies in the funds described in 
R.C. 3307. 14(A) to (F) does not allow the employer rate to be set at any arbitrary number 
selected by the actuary. Rather, that language is part of RC. 3307.28, which states expressly 
that "[t]he rate per cent of the [employer] contribution shall be fixed by the actuary on the 
basis of the actuary's evaluation of the liabilities of the system, not to exceed fourteen per cent, 
and shall be approved by the state teachers retirement board." R.C. 3307.28 (emphasis 
added). Further, that language is consistent with the statute defining "[e]mployer contribu­
tion" to mean "the amount paid by an employer, as determined by the employer rate, 
including the normal and deficiency rates, contributions, and funds wherever used in this 
chapter." RC. 3307.01(H) (emphasis added); see notes 1 and 4, supra. 

As explained in your letter of request, it has been suggested that the provisions of 
R.C. 3307.30 and R.C. 3307.31 might be used to "demonstrate the General Assembly's 
commitment to requiring employers to meet the costs of retiree health care because respec­
tively they require employers to levy taxes to meet the financial obligations imposed by 
Chapter 3307 of the Revised Code and direct payment of those obligations through deduc­
tion from school foundation funds prior to distributions to employers." R. C. 3307.30 states 
that employers who obtain funds directly by taxation "shall levy annually such additional 
taxes as are required to provide the additional funds necessary to meet the financial require­
ments imposed upon them by this chapter," and the tax must be placed before all other 
items except the sinking fund and interest. This provision reflects the importance of the 
financial requirements imposed by RC. Chapter 3307, including the benefits provided under 
that chapter. However, it does not, either expressly or by implication, authorize an employer 
to pay an employer contribution in excess of the rate established under RC. 3307.28. 
Rather, it requires the employer to provide the funds necessary to meet the financial require­
ments imposed by RC. Chapter 3307, which contains the fourteen percent limitation of RC. 
3307.28. 

R.C. 3307.31 governs the manner in which a board of education submits to STRS its 
employee and employer contributions. The statute states that the payment "shall be made" 
from the amount allocated under RC. 3314.08 (payments to community schools) or RC. 
Chapter 3317 (payments to school districts) prior to its distribution to individual school 
districts or community schools, and requires the Superintendent of Public Instruction to 
deduct from that amount "the entire amounts due to the system from such district or 
school." RC. 3307.31. Again, the statute indicates the mandatory nature of the employer's 
obligation to pay STRS appropriate amounts of employer contributions. However, it does 
not specify what those amounts are. Rather, the required amounts are determined as pro­
vided elsewhere in RC. Chapter 3307, and in particular through the application of the 
fourteen percent limitation set forth in RC. 3307.28. 

Employer contributions in excess of the maximum rate allowed under R.C. 3307.28 
may be required only pursuant to authority granted by the General Assembly. For example, 
certain payments by employers are expressly excluded from the employer's contribution rate 
established under RC. 3307.28, and therefore are not included within the fourteen percent 
limitation. See RC. 3307.54 ("[n]o payment made to the state teachers retirement system 
under this section [retirement incentive plans] shall affect any payment required by [RC. 
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3307.28]"). R.C. 3307.39 does not have language of this sort to exclude payments for health 
coverage from the employer's contribution rate established under RC. 3307.28. Rather, as 
discussed above, RC. 3307.39 expressly includes those payments in the employer's contri­
bution rate and, accordingly, makes them subject to the fourteen percent maximum rate set 
forth in RC. 3307.28. 

Provisions applicable to another of Ohio's public retirement systems-the School 
Employees Retirement System (SERS)-illustrate one manner in which the General Assem­
bly has provided for additional employer contributions. Like STRS, SERS has been subject 
to provisions (appearing in RC. 3309.69) authorizing the system to contract for group 
health insurance for benefit recipients and to include the cost paid from the funds of the 
system in the employer's contribution rate, set by the applicable statute (RC. 3309.49) at a 
maximum of fourteen percent. The General Assembly amended the statutory scheme by 
adopting RC. 3309.491, which expressly authorizes an additional charge upon employers. 
See 1987-1988 Ohio Laws, Part II, 3228, 3231-33 (Am. Sub. H.B. 290, eff. Sept. 9, 1988) 
(in.ter alia, enacting R.C . 3309.491 and amending R.C. 3309.69). That surcharge, known as 
the "employer minimum compensation contribution," is an additional amount that the 
employer contributes for employees whose compensation is less than the minimum annual 
compensation determined to be necessary to fund the cost of providing health care benefits 
under RC. 3309.69. Id. s Subsequent legislation provided limits on the amount of that 
surcharge. R.C. 3309.491(B); see 1999-2000 Ohio Laws, Part V, 11392, 11419-20 (Sub. S.B. 
270, eff. Apr. 9, 2001). RC. 3309.491 now states, in relevant part: 

In addition. to the employer contribution requir~d by section 3309.49 
of the Revised Code [not to exceed fourteen percent], each employer 
shall pay annually to the employers' trust fund the amount certified 
to the employer under this division [employer minimum compensa­
tion contribution]' 

RC. 3309.491(C) (emphasis added). Further, RC. 3309.69(B) now states expressly that 
"[t]he cost [of health coverage] paid from the funds of the system shall be included in the 
employer's contribution rate provided by sections 3309.49 [not to exceed fourteen percent] 
and 3309.491 [employer minimum compensation contribution] of the Revised Code." 

The provisions governing STRS contain no analogous provisions authorizing STRS 
to require employer contributions in excess of fourteen percent to cover health benefits. 
Accordingly, STRS is not empowered to take action of that sort at the current time. How­
ever, it is clear that, if the General Assembly should wish to increase the maximum amount 
of the employer contribution STRS may require employers to pay, in order to provide for 
health coverage or for other reasons, the General Assembly may adopt legislation designed 
to serve that purpose, as it did with respect to SERS. See, e.g. , Lake Shore Elec. Ry. Co. v. 
Pub. Utils. Cumm'rz, liS Ohio St. 311, 319,154 N.E. 239 (1926) (if the legislature intended a 

SThe reason for the surcharge was described as follows: 

SERS indicates that the underlying problem is the disproportionate 
number of lower wage and part-time employees. The average SERS member 
earns less than $9,900 per year or approximately half of PERS members and 
slightly more than one third of STRS members. Thus, this provision would 
impose an employer surcharge on below-average salaries. 

Legislative Budget Office, Fiscal Note, Am. Sub. H.B. 290 (As Enacted-Effective Septem­
ber 9, 1988) (May 26, 1988). 
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particular result, "it would not have been difficult to find language which would express that 
purpose"). 

Weare aware that costs of health coverage have been escalating and that the 
fourteen percent maximum rate established pursuant to RC. 3307.28 may limit the health 
coverage or other benefits that STRS is able to provide. We find, however, that the STRB is 
not empowered by existing provisions of RC. 3307.39 to increase the employer contribution 
above the rate determined pursuant to RC. 3307.28. Thus, the STRB is not empowered by 
RC. 3307.39 to establish an employer contribution rate in excess of fourteen percent for 
purposes of funding health benefits under RC. 3307.39, various benefits under RC. 3307.50 
through R.C. 3307.79, or fund deficiencies under divisions (A) through (F) of R.C. 3307.14. 

Conclusion 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that RC. 3307.39 does not author­
ize the State Teachers Retirement Board to establish an employer contribution in excess of 
the maximum rate of fourteen percent established under RC. 3307.28. 
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