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OPINION NO. 2000-005 

Syllabus: 

The court of common pleas for Greene County may not appoint a criminal bailiff, 
who upon appointment becomes a deputy sheriff, for its general division, and a 
chief court constable, who upon appointment becomes a deputy sheriff, for its 
juvenile division. The court may appoint only one chief court constable for the 
entire court, who upon appointment becomes a deputy sheriff. 

To: William F. Schenck, Greene County Prosecuting Attorney, Xenia, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, February 14, 2000 

You have requested an opinion concerning the appointment of a deputy sheriff to the 
juvenile division of the court of common pleas for Greene County.! As explained in your 
letter: 

!R.C. 2301.03(0)(2) provides that one of the judges of the court of common pleas for 
Greene County is to be elected and designated as judge of the court of common pleas, 
juvenile division, and vested with the powers and jurisdiction conferred by RC. Chapter 
2151. See generally RC. 2151.011(A)(1) (as used in the Revised Code, w[j]uvenile court' 
means the division of the court of common pleas or a juvenile court separately and indepen­
dently created having jurisdiction under [RC. Chapter 2151]"); R.C. 2151.07 ("[t]hejuvenile 
court is a court of record and within the division of domestic relations or probate of the 
court of common pleas, except that the juvenile courts of Cuyahoga county and Hamilton 
county shall be separate divisions of the court of common pleas"); 1995 Op. Att'y Gen. No. 
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The juvenile court and the common pleas court are located in two 
different facilities. 2 Currently, there is a Criminal Bailiff appointed to the 
general common pleas court under O.R.C. Section 2301.12. There is also a 
Chief Court Constable appointed to the juvenile court building. 

When determining the law enforcement powers of the Chief Court 
Constable appointed to the juvenile court, the question arose whether he 
automatically becomes a deputy sheriff upon appointment based upon 
O.R.C. Section 2301.12 and [1984 Op. Att'y Gen. No. 84-008].3 Since there is 
already a Criminal Bailiff appointed to the common pleas courthouse, can 
there also be a Chief Court Constable appointed to the juvenile courthouse 
with the powers of a deputy sheriff as well? (Footnotes added.) 

Various statutes authorize a court of common pleas to appoint court personnel. See, 
e.g., R.C. 2151.13; R.C. 2301.12; RC. 2301.17; RC. 2301.18; RC. 2301.19; RC. 2301.27; 
RC. 2701.07; see also 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-029 (a court of common pleas has the 
inherent power to hire and employ such personnel as the proper and efficient administration 
of justice requires). However, as stated in 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-008 at 2-22: "The 
authority of a court of common pleas to appoint deputy sheriffs is very limited." See generally 
1987 Op. Att'y Gen. No. 87-063 at 2-390 ("[p]ast Attorneys General have consistently found 
the powers of courts of common pleas with regard to the employment of court personnel to 
be limited to those granted by statute"); 1938 Op. Att'y Gen. No. 2308, vol. II, p. 821, at 824 
Qudges of a court of common pleas "when acting in a judicial capacity have some inherent 
power, but when acting in an administrative capacity they are pure creatures of the statute, 
having such power as is expressly delegated by the General Assembly together with such 
implied power as is necessary to carry into effect the power expressly delegated"). In this 
regard, RC. 2301.12 provides as follows: 

The court of common pleas of a county may appoint: 

(B) A criminal bailiff, who shall be a deputy sheriff and hold his 
position at the will of such court .... 

(C) In counties where there are four or more judges of the court of 
common pleas, the judges of such court in joint session shall, instead of a 

95-013 (a judge of the juvenile division of a court of common pleas is a judge of the court of 
common pleas). 

2RC. 2151.09 authorizes a board of county commissioners to "provide by purchase, lease, 
or otherwise a separate building and site to be known as 'the juvenile court. " , 

31984 Op. Att'y Gen. No. 84-008 at 2-22 and 2-23 examined R.C. 2301.12, and stated that, 
"pursuant to R.C. 2301.12(B) and (C), a court of common pleas may appoint either a 
criminal bailiff or a chief court constable and upon such appointment the appointee auto­
matically becomes a deputy sheriff." Accord 1931 Op. Att'y Gen. No. 2959, vol. I, p. 261; 
1917 Op. Att'y Gen. No. 367, vol. I, p. 984. See generally R.C. 145.01(AA) (as used in RC. 
Chapter 145 (public employees retirement system), '''[d]eputy sheriff' means ... any person 
deputized by the sheriff of any county and employed pursuant to [RC. 2301.12] as a criminal 
bailiff or court constable who has received a certificate attesting to the person's satisfactory 
completion of the peace officer training school as required by [RC. 109.77] and whose 
primary duties are to preserve the peace, protect life and property, and enforce the laws of 
this state "). 
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criminal bailiff as provided in division (B), appoint a chief court constable 
.... Said chief court constable, who shall be a deputy sheriff, shall perform all 
the duties and give a bond required to be performed and given by a criminal 
bailiff, and perform such other duties as the court directs. 

The plain language of RC. 2301.12(B) unequivocally provides that a court of com­
mon pleas may appoint a criminal bailiff who upon appointment becomes a deputy sheriff. 
1984 Op. Att'y Gen. No. 84-008 at 2-23; 1931 Op. Att'y Gen. No. 2959, vol. I, p. 261; 1917 
Op. Att'y Gen. No. 367, vol. I, p. 984; see also RC. 2301.15 (duties of criminal bailiff). 
However, pursuant to RC. 2301.12(C), if a court of common pleas has more than three 
judges, the court "shall, instead of a criminal bailiff as provided in [R.C. 2301.12(B)]. 
appoint a chief court constable," who upon appointment becomes a deputy sheriff. (Empha­
sis added.) 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-008 at 2-23. 

It is an established rule of statutory construction that the word "shall" is to be given 
its common, ordinary meaning, unless the context of a statute clearly conveys a contrary 
intention. State ex rei. City ofNiles v. Bernard, 53 Ohio St. 2d 31,34, 372 N.E.2d 339,341 
(1978); Don"ian v. Scioto Conservancy Dist., 27 Ohio St. 2d 102, 107,271 N.E.2d 834, 837 
(1971). See generally R.C. 1.42 (words and phrases shall be construed according to the rules 
of grammar and common usage). As stated in Don·ian v. Scioto Conservancy Disl., 27 Ohio 
St. 2d at 107-08,271 N.E.2d at 837-38: 

The statutory use of the word "may" is generally construed to make 
the provision in which it is contained optional, permissive, or discretionary, 
at least where there is nothing in the language or in the sense or policy of the 
provision to require an unusual interpretation. 

The word "shall" is usually interpreted to make the provision in 
which it is contained mandatory, especially if frequently repeated. 

Ordinarily, the words "shall" and "may," when used in statutes, are 
not used interchangeably or synonymously. 

However, in order to serve the basic aim of construction of a stat­
ute-to arrive at and give effect to the intent of the General Assembly-it is 
sometimes necessary to give to the words "may" and "shall" as used in a 
statute, meanings different from those given them in ordinary usage, and one 
may be construed to have the meaning of the other. 

But when this construction is necessary, the intention of the General 
Assembly that they shall be so construed must clearly appear from a general 
view of the statute under consideration, as where the manifest sense and 
intent of the statute require the one to be substituted for the other. (Citations 
omitted.) 

Nothing in R.C. 2301.12(C) indicates an intemion by the General Assembly to make 
the provisions contained therein permissive or discretionary, rather than mandatory. To the 
contrary, it appears that the term "shall," as used in R.C. 2301.12(C), is to be accorded its 
common, ordinary meaning. 

An examination of R.C. 2301.12 discloses that the General Assembly used both 
"shall" and "may" when providing for the appointment of criminal bailiffs and chief court 
constables. The proximity of these terms within RC. 2301.12 raises a presumption that these 
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terms are to be accorded their common, ordinary meanings. See Siegel v. Thoman, 156 U.S. 
353, 360 (1895); Federal Land Bank o{Springfield v. Hanserl, 113 F.2d 82, 84 (2nd Cir. 1940); 
United States v. Tapor-Ideal Dairy Co., 175 F. Supp. 678, 682 (N.D. Ohio 1959), affd, 283 
F.2d 869 (6th Cir. 1960); 1999 Op. Att'y Gen. No. 99-038 at 2-242. In addition, since it is 
presumed that the General Assembly uses words in a statutory scheme advisedly, see 
Wachendorfv. Shaver, 149 Ohio St. 231, 236-37, 78 N.E.2d 370,374 (1948), the use of both 
of these terms in the same statute indicates further that these terms are to be construed 
according to the rules of common usage. 

As stated above, the word "shall" makes the provision in which it is used mandatory. 
Dorrian v. Scioto Conservancy Dist., 27 Ohio St. 2d at 107-08, 271 N.E.2d at 837-38. There­
fore, RC. 2301.12(C) requires a court of common pIcas that has four or more judges to 
appoint a chief court constable, "instead of a criminal bailiff as provided in [R.C. 
2301. 12(B)]." 

Reading the provisions of RC. 2301.12(B) and (C) together, it is further evident that 
the General Assembly did not intend for a court of common pleas to appoint both a criminal 
bailiff and a chief court constable. See generally State v. Parks, 13 Ohio App. 3d 85, 86, 468 
N.E.2d 104, 107 (Franklin County 1983) (sections of a statute that relate to the same subject 
are to be construed together so as to give full force and effect to the legislative intent). R.C. 
2301.12(B) provides that a court of common pleas may appoint a criminal bailiff, while R.C. 
2301. 12(C) states that, if a court of common pleas has four or more judges, the court "shall, 
instead of a criminal bailiff as provided in [RC. 2301.12(B)], appoint a chief court consta­
ble." (Emphasis added.) 

The term "instead" is defined in Webster's New World Dictionary 730 (2nd college cd. 
1986) as follows: "in place of the person or thing mentioned: as an alternative or substitute 
... -instead of in place of." The usc of the term "instead" in RC. 2301.l2(C) clearly 
indicates that, in a court of common pleas that has four or more judges, the position of chief 
court constable replaces the position of criminal bailiff. A court of common pleas thus may 
not appoint both a criminal bailiff pursuant to RC. 2301.12(B) and a chief court constable 
pursuant to RC. 2301.12(C). See generally 1957 Op. Att'y Gen. No. 188, p. 54 (syllabus) 
("[s]ection 2301.12, Revised Code, provides for the compensation and appointment by tile 
common pleas court of only one regular criminal bailiff, and such court is without authority' 
under that section to appoint two such bailiffs and to divide such compensation between 
them"). Accordingly, pursuant to RC. 2301.12~C), a court of common pleas that has four or 
more judges is required to appoint, in lieu of a criminal bailiff, a chief court constable, who 
upon appointment becomes a deputy sheriff. 

With respect to your specific question, although the juvenile court for Greene County 
is not located in the same building as the general division of the court of common pleas for 
Greene County, see note two, infra, the juvenile court remains a division of the court of 
common pleas for Greene County, see RC. 2301.03(0)(2). Consequently, the authority of the 
juvenile division of the court of common pleas for Greene County to appoint deputy sheriffs 
is limited to that which is set forth in RC. 2301.12. See 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-008 at 
2-22. 

Because the court of common pleas for Greene County has four judges, R.C. 
2301.02(B), the appointment of deputy sheriffs by the court is governed by RC. 2301.12(C). 
As explained previously, pursuant to this division, a court of common pleas that has four or 
more judges may only appoint one chief court constable, who upon appointment becomes a 
deputy sheriff. 
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Thus, in light of the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that the 
court of common pleas for Greene County may not appoint a criminal bailiff, who upon 
appointment becomes a deputy sheriff, for its general division, and a chief court constable, 
who upon appointment becomes a deputy sheriff, for its juvenile division. The court may 
appoint only one chief court constable for the entire court, who upon appointment becomes 
a deputy sheriff. 
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